Hoogsensitiviteit

De afkorting HSP staat voor “Highly Sensitive Person” oftewel hooggevoelige persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen,

HSP is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. aron.

Een persoon met HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt opvallend meer signalen en details op dan anderen. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever waargenomen dan bij de gemiddelde mens.

Ze nemen subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen, zijn gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz….

Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn, zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is HSP geen ziekte maar een karaktertrek met vele verschillende eigenschappen. Indien je er niet op de juiste manier mee leert omgaan (en dit kan voor iedere HSP anders zijn) kan deze eigenschap aan de grondslag liggen van een grote diversiteit  aan fysieke en psychische aandoeningen/problemen.

Elke HSP heeft verschillende eigenschappen en eenieder beleeft daardoor dus z’n HSP op een eigen, individuele manier.

Via lezingen, workshops en individuele coaching toont onze coach Marianne  wat hoogsensitiviteit inhoudt en hoe je ermee aan de slag kan gaan. Ze leert jou hoe je van deze “zwakte” jouw kracht kan maken.

Om een afspraak te maken met marianne kan je een mail sturen naar: marianne@amusica.be

Auteur: Kris Noels